Cтилі дизайну інтер’єру: який обрати?

Cтилі дизайну інтер’єру: який обрати?

Сьогодні пропоную обговорити тему вибору стилю дизайну інтерʼєру. На перший погляд, легке питання, але коли заглибитися, то може зʼявитися чимало вагань.

В першу чергу, вибір дизайну інтер’єру залежить від вашого особистого стилю та уподобань саме в інтерʼєрних рішеннях. Я, часто на власному досвіді, спостерігала, що вибір стилю в інтерʼєрі не залежить від, стилю одягу, якому ви надаєте перевагу або ж від вашої професії, і навіть якщо ви вже маєте квартиру,  до прикладу, інтерʼєр якої виконаний у стилі прованс, це не означає, що коли ви побудуєте будинок, ви також захочете бачити в ньому стиль інтер’єру прованс. 

Я завжди пропоную своїм клієнтам переглянути стилі дизайну інтер’єру у нашому каталозі, який створений з проєктів нашої студії і відображає різні стилі в інтерʼєрі (до речі, ми працюємо з різними стилями, а не лише з найпопулярнішими мінімалізмом та сучасним) і тоді, коли замовник має перед очима «живий» проєкт, то, іноді, виявляється, що попередня думка, яка була орієнтована на класичний стиль, змінюється на неокласику, або ж замовник, орієнтуючись на мінімалізм, змінює свої плани на користь еко-стилю, бо йому здалося, що цей стиль буде більш затишним для його оселі. 

Взагалі є різні приклади з мого власного досвіду: перший варіант, коли клієнт одразу чітко розуміє свої вподобання стосовно стилю дизайну  інтерʼєру, показує референси та чітко формулює запит, інший варіант, про який я вже говорила, це коли спочатку здається, що хочеться мінімалізм, а в результаті нашої зустрічі та обговорень,  обирається еко-стиль, і третій варіант, коли замовник взагалі може не розуміти чого хоче і ми також, переглядаючи наш каталог та різні проєкти з варіантами стилів інтер’єру, можемо обрати найбільш вдалий для нього.

Тому,  далі пропоную розглянути 6 стилів в інтер’єрі, з якими я найчастіше працюю.

Насправді, їх існує дуже багато, і якщо їх усі перераховувати, то це займе дуже багато часу, тому я розповім лише про ті, з запитами на які найчастіше звертається замовник. Це мінімалізм, скандинавський стиль, лофт, еклектика, модерн та класика. Від себе додам, що вважаю найпопулярнішим стилем в дизайні інтер’єрів еклектику, тому, що у ньому можна створити комбінацію елементів із різних періодів. І, взагалі, хотілося б сказати, що поєднання різних стилів в інтер’єрі виглядає дуже круто, важливо тільки правильно це зробити та показати замовнику те, що є у голові дизайнера на папері або ж у електронному варіанті, тобто створити 3D візуалізацію.  Отож поговоримо про кожен стиль детальніше. 

Стиль мінімалізм

Розпочнімо з мінімалізму. У мінімалізмі замість зайвого орнаменту і декору перевага віддається зрозумілим, чистим лініям, нейтральній палітрі кольорів з акцентом на простоті у меблях та поверхнях. І вже з самої назви зрозуміло, що у цьому стилі дизайну інтер’єру буде мінімум всього: мінімум декору, мінімум орнаментів, мінімум меблів, а те, що присутнє тут, обране виключно з огляду на свою функціональністю та необхідність в інтерʼєрі. Планування на таких об’єктах зазвичай є відкритим. Дуже популярно, обираючи стиль мінімалізм, поєднувати, до прикладу, кухню та вітальню разом, тим самим забезпечуючи просторість у приміщенні.

Сучасний стиль

Ще один дуже популярний стиль — це сучасний. З огляду на те, що наше уявлення про сучасність змінюється кожні кілька років, в подібному інтер’єрі ви зустрінете суміш з культових дизайнерських меблів та сучасного мистецтва. Зараз, для сучасного стилю характерна нейтральна палітра кольорів - бежеві, сірі, коричневі відтінки,  а також колір тауп. Якщо ж говорити про матеріали, то тут переважатимуть гладкі текстури, особливо під мармур та бетон. 

Скандинавський стиль

Варто згадати і про скандинавський стиль, який натхненний домашнім затишком жителів північних країн. Тут переважають світлі відтінки і природні матеріали, особливо, дерево. У таких інтер’єрах найчастіше присутні вироби з буку і сосни, а також декор із ротангу, вовни та хутра. Кожен предмет у цьому інтер’єрі  підбирається з огляду на свою функціональність, саме тому цей стиль часто пов’язують з мінімалізмом. Так як у північних країнах, таких як Швеція, Данія і Норвегія затяжні зими, скандинавські інтер’єри облаштовуються так, щоб у приміщення проникало якомога більше природного світла, а для самого інтерʼєру обираються світлі кольори, що тільки підсилюють цей ефект. 

Стиль еклектика

Стиль еклектика заснований на різних періодах в історії дизайну інтер’єру, але при цьому залишається збалансованим та гармонійним. Тут поєднуються різні візерунки, текстури та матеріали, а також, часто, робиться акцент на певні вінтажні цікаві вкраплення. У цьому стилі дизайну інтер’єру неможливо виділити якусь певну кольорову гаму, адже тут цінується екстравагантність та цікаві поєднання, у тому числі й у виборі кольорів. Якщо говорити про меблі, то тут, окрім кольору та текстури, важливу роль відіграватиме і їх форма, адже, як я вже говорила, в еклектиці цінується найбільш сміливі рішення та неординарність. 

Класичний стиль

Перейдемо до класики. Це, зазвичай, гарний та лаконічний стиль, який обирають через його довговічність та непідвладність швидкоплинним трендам. Є навіть таке поняття - timeless classic, що дуже влучно описує основну перевагу цього стилю. Тут найчастіше переважатиме темне дерево та світлі кольори для стін, предмети мистецтва, зазвичай, належать до періоду 20-го століття, як правило - це східні килими, старовинні книги та розкішний декор золотого чи бронзового кольору. Це один зі стилів, що гарантує відчуття спокою, стабільності та затишку. 

Стиль лофт

Сучасний урбаністичним стиль лофт. Перше, що спадає на думку, коли я думаю про цей стиль - це поєднання високих стель, необроблених стін, великих вікон та відкритих елементів, таких як труби та балки. Дуже часто, такий стиль використовують у старих, можливо, закинутих будівлях, де таке поєднання найлегше буде втілити. Тут будуть присутні неординарні елементи декору: різні графіті, картини у стилі абстракції та плакати. Якщо ж говорити про кольори, то переважатиме, звичайно ж, сірий, а далі залишається місце для творчості, адже в лофті немає ніяких правил та обмежень.

Тепер ви точно матимете уявлення про найпопулярніші стилі дизайну інтер’єру та можете обрати свій найулюбленіший. Або ж звертайтеся по допомогу і будемо разом шукати ідеальний варіант. Пишіть мені у Instagram - natalia.gymeniuk_, або ж залишайте заявку на сайті для безкоштовної консультації від наших спеціалістів, адже, найголовніше - обирати той стиль для інтерʼєру, в якому буде комфортно саме Вам!